• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Tara Classic

(planina Tara, Zapadna Srbija)

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km.

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta. Ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju Tari veliku turističku vrednost.

Tara je od 13.jula 1981.god. nacinalni park. On pokriva površinu od 19200 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.Prosečne nadmorske visine Tare je 1000-1200m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Program :

I dan – Perućac

– Dolazak.

– Smeštaj i večera.

Smeštaj učesnika ture je predviđen u smeštajnim kapacitetima hotela „Jezero“ u Perućcu, na bazi polupansiona (doručak i večera). Ručak će svakog dana biti organizovan na lokacijama koje se obilaze tokom ture.

II dan – planina Tara

– Doručak – restoran hotela.

– Trekking : Jarevac – vidikovac Crnjeskovo – Lađevac – Manastir Rača (10 km).

– Krstarenje kanjonom jezera Perućac (2-3 časa).

– Ručak na brodu.

– Večera – restoran hotela.

Prvi deo dana je predviđen za izuzetno interesantnu trekking turu gde se na relativno malom rastojanju obilaze predeli izuzetne lepote : jezerce Jarevac, ergela konja „Dora“, crkva „Manastirski stanovi“, vidikovac Crnjeskovo sa pogledom na kanjon Rače, vodopad i vrelo Lađevac (sa konstantnom temperaturom vode od 18 °C tokom čitave godine), atraktivna pešačka staza sa brojnim drvenim mostićima i vodenicama potočarama, arheološki lokalitet Skit Svetog Đorđa, prirodni raritet „Bukva – kapija“, srednjevekovni manastir Rača.

Sledi transfer do jezera Perućac i vožnja živopisnim kanjonom jezera Perućac, turističkim brodom. Ručak je predviđen na brodu.

III dan – planina Tara – Perućac

– Doručak – restoran hotela.

– Trekking : rezervat „Crveni potok“ – Tepih livada (3 km)  i Mitrovac – vidikovac Banjska Stena (4 km).

– Ručak – restoran „Vrelo“.

– Obilazak reke Vrelo, Perućac.

– Splavarenje Drinom.

– Odlazak.

Rezervat „Crveni potok“ je jedino stanište Pančićeve omorike na tresetnoj podlozi u Evropi. Zbog močvarnog okruženja na kome se ova sastojina omorike nalazi, stvorena je podloga od treseta usled čega posetilac na celom području rezervata i „Tepih livade“ ima osećaj „lebdenja“ tokom kretanja.

Vidikovac Banjska stena je najveličanstvenije mesto na celoj Tari. Nestvarna panorama pruža se sa ovog vidikovca daleko u kanjon jezera Perućac i na hidroelektranu „Bajina Bašta“.

Sledi obilazak najkraće reke u Evropi – reke Vrelo, duge svega 365 metara i njenog veličanstvenog vodopada visine preko 30 metara, kojim se uliva u Drinu. Iako mala, reka Vrelo je dom ogromnog broja kalifornijskih pastrmki, lipljana i mladice.

Splavarenje rekom Drinom je predviđeno u dužini od 13 kilometara, od Perućca do Bajine Bašte. Jedna od najčistijih reka u Evropi, kristalno bistre, zelene boje, pruža splavarima jedinstven ugođaj celom dužinom ove ture.

Cena aranžmana : na upit

Cena aranžmana obuhvata :

– smeštaj hotel „Jezero“ Perućac (2 x polupansion – klasično posluženje ) – Hotel „Jezero“ *** se nalazi u podnožju NP Tara, na obalama jezera Perućac. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, TV, telefon, a na prvom spratu se nalazi TV sala sa Total TV-om U sklopu hotela je i restoran kapaciteta 350 mesta.  U neposrednoj blizini hotela su apartmani “Jezero”**. Sadržaj dvokrevetnog apartmana – dnevni boravak sa kuhinjom, dvokrevetna spavaća soba, kupatilo, TV, TA peć i terasa. Četvorokrevetni apartman ima dva nivoa – na donjem nivou je dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, kupatilo, TV, TA peć i terasa, a u gornjem nivou su dve odvojene dvokrevetne spavaće sobe.

– ručak (2 x) – na lokacijama koje se obilaze tokom ture (restoran „Vrelo“ i brod na jezeru Perućac,

– obaveznu boravišnu taksu i osiguranje,

– usluge vodiča tokom trajanja ture,

– kartu za krstarenje kanjonom jezera Perućac turističkim brodom (uz ručak i živu muziku),

– kartu za splavarenje rekom Drinom,

– organizacione troškove.

Cena aranžmana ne obuhvata :

– prevoz posetilaca do/od planine Tare i prevoz tokom trajanja ture,

– individualne troškove posetilaca.

Napomena :

– Minimum za realizaciju programa je 40 osoba.

– Program se može izvoditi u periodu maj – oktobar (izuzev u slučaju izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova – važi za neke delove programa).

Organizator programa  “Čiča Gliša“ d.o.o – T.A Taratours, ul.Svetosavska br.80 Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.godine u saradnji sa Planinarsko-sportskim društvom „Omorika“ BajinaBašta. Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić