• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Velika tura Zapadna Srbija

(Tara, Mokra Gora, Zlatibor)

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km.Tara je od 13.jula 1981.god. nacinalni park. On pokriva površinu od 19200 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291 m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Mokra Gora pripada grupi planinskih zlatiborskih sela razbijenog tipa. Kroz Mokru Goru su od naranijih dana prolazili važni drumski putevi. Danas je to posećeno turističko mesto, poznato, između ostalog, i po Šarganskoj osmici. Šarganska osmica je najatraktivnije turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka. Daleko od užurbanosti modernog života, obogaćena prirodnim lepotama mokrogorskog kraja ova, na tlu Evrope, unikatna železnica, danas nam uz nostalgičan pisak parnjače oživljava romantični duh prošlih dana.Tu je i čuveni Mećavnik, drveni grad poznatog reditelja Emira Kusturice, podignut na vidikovcu iznad same Mokre Gore.

Zlatibor – poznat po svojim livadama i pašnjacima, blagatvornoj klimi, kao i po mnogobrojnim sadržajima čak i za najprobirljivije.Poznat je i kao „fabrika crvenih krvnih zrnaca“. Nalazi se na 1000 m nadmorske visine i karakteriše ga umerena klima.

Program :

I dan – Perućac
– Dolazak.
– Smeštaj i večera.
Smeštaj učesnika ture je predviđen u smeštajnim kapacitetima hotela „Jezero“ u Perućcu, na bazi polupansiona (doručak i večera). Ručak će svakog dana biti organizovan na lokacijama koje se obilaze tokom ture.

II dan – planina Tara
– Doručak – restoran hotela.
– Trekking : Jarevac – vidikovac Crnjeskovo – Lađevac – Manastir Rača (10 km).
– Krstarenje kanjonom jezera Perućac (2-3 časa).
– Ručak na brodu.
– Večera – restoran hotela.
Prvi deo dana je predviđen za izuzetno interesantnu trekking turu gde se na relativno malom rastojanju obilaze predeli izuzetne lepote: jezerce Jarevac, ergela konja „Dora“, crkva „Manastirski stanovi“, vidikovac Crnjeskovo sa pogledom na kanjon Rače, vodopad i vrelo Lađevac (sa konstantnom temperaturom vode od 18 °C tokom čitave godine), atraktivna pešačka staza sa brojnim drvenim mostićima i vodenicama potočarama, arheološki lokalitet Skit Svetog Đorđa, prirodni raritet „Bukva – kapija“, srednjevekovni manastir Rača.
Sledi vožnja do jezera Perućac i krstarenje živopisnim kanjonom jezera Perućac, turističkim brodom. Ručak je predviđen na brodu uz živu muziku.

III dan – Mokra Gora
– Doručak – restoran hotela.
– Vožnja Šarganskom osmicom i čuvenim vozom „Ćira“.
– Ručak u restoranu „Mokra Gora“.
– Obilazak Mećavnika, drvenog grada na padinama Mokre Gore.
– Obilazak lekovitih izvorišta Bele Vode.
– Večera – restoran hotela.
Obilazak nadaleko poznate Mokre Gore i uživanje u njenim znamenitostima. Predviđena je vožnja Šarganskom osmicom, najatraktivnijom prugom uskog koloseka u Evropi. Sa svojim brojnim tunelima, mostovima, vidikovcima i neodoljivim „nastupom“ parne lokomotive „Ćira“, ova vožnja sigurno ostaje u najlepšim uspomenama svih učesnika. Ručak je predviđen u restoranu na završnoj tački vožnje.
Posle vožnje čuvenom „Osmicom“ prelazimo u ništa manje čuven Mećavnik, drveni grad poznatog reditelja Emira Kusturice, podignut na vidikovcu iznad same Mokre Gore.
Bele Vode su sistem izvora na Mokroj Gori, poznat po svojoj lekovitosti. Na izvoru je i crkva koju takođe posećujemo.

IV dan – planina Tara
– Doručak – restoran hotela.
– Trekking : rezervat „Crveni potok“ – Tepih livada (3 km), Mitrovac – vidikovac Banjska Stena (4 km).
– Vožnja planinskim jezerom Zaovine (oko 2 časa) i obilazak vidikovca Kik.
– Ručak u prirodi (specijaliteti narodne srpske kuhinje).
– Trekking : Karaklije – vidikovac Janjač ( 6 km).
– Večera – restoran hotela.
Izuzetno raznovrsna tura koja pruža čak tri atraktivna vidikovca, vožnju planinskim jezerom i dosta zanimljive istorije.
Rezervat „Crveni potok“ je jedino stanište Pančićeve omorike na tresetnoj podlozi u Evropi. Zbog močvarnog okruženja na kome se ova sastojina omorike nalazi, stvorena je podloga od treseta usled čega posetilac na celom području rezervata i „Tepih livade“ ima osećaj „lebdenja“ tokom kretanja.
Vidikovac Banjska stena je najveličanstvenije mesto na celoj Tari. Nestvarna panorama pruža se sa ovog vidikovca daleko u kanjon jezera Perućac i na hidroelektranu „Bajina Bašta“.
Jezero Zaovine je kristalno čisto planinsko jezero nastalo na reci Rzav. Brojni zalivi, modro-zelena boja vode i guste četinarske šume na obali najbolje se mogu doživeti vožnjom čamcima. U pauzi vožnje predviđen je obilazak vidkovca Kik, mesta sa kojeg je čuveni naučnik Josif Pančić prvi put ugledao drvo omorike, čije ga je otkriće kasnije proslavilo. Po želji turista, mogu se organizovati zaustavljanja radi kupanja tokom vožnje.
Tokom ručka u prirodi biće servirani specijaliteti domaće kuhinje naroda ovog kraja: domaća gibanica, kajmak, sušeno meso, pečenje ispod sača, domaća rakija,… Za kraj ovog dana predviđen je uspon na vidikovac Janjač sa koga se pruža pogled na jezero Zaovine.

V dan – planina Zlatibor
– Doručak – restoran hotela.
– Obilazak kuće čuvenih kremanskih proroka Tarabića, tvoraca „Kremanskog proročanstva“.
– Obilazak etno-sela, muzeja na otvorenom Sirogojna.
– Obilazak Stopića pećine.
– Ručak – Zlatibor.
– Obilazak Potpećke pećine.
– Obilazak spomen-parka Kadinjača.
– Večera – restoran hotela.
Kružna tura koja posetiocima pruža izuzetno mnogo istorije i istraživanja zanimljivih pećina. Pored etno muzeja na otvorenom Sirogojna, koji predstavlja jedinstvenu postavku starog srpskog graditeljstva, obići ćemo i kolibu Tarabića gde se čuvaju uspomene na najčuvenije srpske proroke.
Potpećka i Stopića pećina su najzanimljiviji speleološki objekti ovog kraja. Posebno se svojim veličanstvenim ulazom visokim oko 40 metara i podzemnim vodopadom ističe Stopića pećina, dok su raznovrsni pećinski ukrasi svojstveni Potpećkoj pećini.
Na povratku na Taru, predviđen je obilazak spomen-parka Kadinjača, mesta poznatog po snažnom otporu neprijateljskoj ofanzivi tokom II svetskog rata.

VI dan – Perućac – Bajina Bašta
– Doručak – restoran hotela.
– Obilazak reke Vrelo, Perućac.
– Splavarenje Drinom.
– Ručak – restoran „Vrelo“.
– Obilazak BajineBašte i crkve Svetog Proroka Ilije.
– Svečana večera „Srpsko veče“- restoran hotela.
Obilazak BajineBašte, idilične varošice na obali reke Drine, u podnožju planine Tare i crkve Svetog proroka Ilije.
Sledi obilazak najkraće reke u Evropi – reke Vrelo, duge svega 365 metara i njenog veličanstvenog vodopada visine preko 30 metara, kojim se uliva u Drinu. Iako mala, reka Vrelo je dom ogromnog broja kalifornijskih pastrmki, lipljana i mladice.
Splavarenje rekom Drinom je predviđeno u dužini od 13 kilometara, od Perućca do BajineBašte. Jedna od najčistijih reka u Evropi, kristalno bistre, zelene boje, pruža splavarima jedinstven ugođaj celom dužinom ove ture.
„Srpsko veče“ – svečana večera sa specijalitetima srpske domaće kuhinje, uz izvornu srpsku muziku i narodno stvaralaštvo.

VII dan – Perućac
– Doručak – restoran hotela.
– Odlazak posetilaca.
Kraj programa.

Cena aranžmana : na upit

Cena aranžmana obuhvata :

– smeštaj u hotelu „Jezero“, Perućac (6 x polupansion – klasično posluženje). Hotel „Jezero“ *** se nalazi u podnožju NP Tara, na obalama jezera Perućac. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, TV, telefon, a na prvom spratu se nalazi TV sala sa Total TV-om. U sklopu hotela je i restoran kapaciteta 350 mesta. U neposrednoj blizini hotela su apartmani “Jezero”**. Sadržaj dvokrevetnog apartmana – dnevni boravak sa kuhinjom, dvokrevetna spavaća soba, kupatilo, TV, TA peć i terasa. Četvorokrevetni apartman ima dva nivoa – na donjem nivou je dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, kupatilo, TV, TA peć i terasa, a u gornjem nivou su dve odvojene dvokrevetne spavaće sobe.

– obaveznu boravišnu taksu i osiguranje,

– ručak (5 x) – na lokacijama koje se obilaze tokom ture,

– usluge vodiča svih dana trajanja ture,

– kartu za krstarenje kanjonom jezera Perućac turističkim brodom (uz ručak i živu muziku),

– kartu za vožnju „Šarganskom osmicom“,

– ulaznicu za obilazak „Mećavnika“,

– kartu za vožnju planinskim jezerom Zaovine,

– ulaznicu za etno-selo Sirogojno,

– ulaznicu za Potpećku i Stopića pećinu,

– kartu za splavarenje rekom Drinom,

– organizaciju svečane večere i „Srpske večeri“.

Cena aranžmana ne obuhvata :

– prevoz posetilaca do/od Perućca i prevoz tokom trajanja ture,

– individualne troškove posetilaca.

Napomena:

– Minimum za realizaciju je 40 osoba.

– Program se može izvoditi u periodu maj-oktobar (izuzev u slučaju izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova-važi za neke delove programa).

Organizator programa “Čiča Gliša“d.o.o – T.A Taratours, ul.Svetosavska br.80 Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.godine u saradnji sa Planinarsko-sportskim društvom „Omorika“ Bajina Bašta. Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours.

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić