• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Posmatranje medveda u NP Tara

Planina Tara je od 13.jula 1981.god. nacinalni park. Pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Nacionalni park je najznačjnije stanište mrkog medveda u Srbiji. Procenjuje se da se na području nacionalnog parka nalazi oko 40 jedinki. Upravo iz tog razloga populacija medveda na Tari je presudna za opstanak ove vrste na našim prostorima.

mrki medvedmrki medvedPredov Krst

PRVI  DAN – Dolazak na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. Preuzimanje od strane vodiča. Panoramska i pešačka tura razgledanja Beograda: hram svetog Save, Saborna crkva, Patrijaršija, Konak kneginje Ljubice, Kalemegdanska tvrđava, Knez Mihailova ulica, Trg republike, Narodni muzej, Narodno pozorište, Narodna skupština… Slobodno vreme za ručak u jednom od restorana u Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda. Potom sledi vožnja prema Tari. Dolazak u hotel, smeštaj, večera, noćenje.

DRUGI DAN – Doručak u hotelu. Pešačka tura: raskrsnica za Jagošticu – Čehova kuća – Smiljevac – vidikovac Drlije – vidikovac Bilješka stena – Raskrsnica za Jagošticu (tura se moze podvesti pod lake do srednje teške planinarske ture; ukupna dužina je 11km, sa kumulativnim usponom od 600m) – Prvi deo ture vodi šumskim putem za Jagošticu do Čehove kuće, odakle se skreće na uspon ka vrhu Smiljevac, a odatle se nastavlja kroz prelepu listopadnu šumu do nekoliko manjih vidikovaca i do prelepog vidikovca na Drlijama koji gleda na Dolove i kanjon Drine. Odatle se ponovo izlazi na kolski put i posle 2,5km stiže do uređenog vidikovca Bilješka stena. Odatle se kolskim putem vraća na početnu tačku. Ručak na predovom Krstu. Slobodno vreme. Oko 18.00h polazak prema jednom od hranilišta za medvede. Posmatranje medveda se vrši na jednom od 4 hranilišta za medvede, gde je moguće uveriti se u prisustvo medveda na osnovu izmeta, dlake i uvidom u materijal snimljen pomoću foto-zamki. Posmatranje se vrši iz skloništa  (čeke) od 18h do 24h. U jednoj čeki je dozvoljeno prisustvo maksimalno 3 osobe i vodiča NP Tara. Verovatnoća da se vidi medved je 70%. Večera u skloništu (večera poneta iz hotela). Povratak u hotel, noćenje.

TREĆI DAN – Posle doručka oko 08.30h polazak prema rezervatu Uvac. Rezervat je dom za 104 vrste ptica, a najveća atrakcija je beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara impozantne veličine i raspona krila do 3 metra. Vožnja čamcima po jezeru i obilazak pećine. Iskrcavanje iz čamaca ispod vidikovca, pa pešačenje u trajanju od 30 minuta do samog vidikovca. Nakon predaha na vidikovcu, pešačenje natrag do čamaca, povratak na obalu. Ručak u restoranu na obali Zlatarskog jezera. Nastavak puta prema Sirogojnu, obilazak etno sela uz pratnju vodiča, slobodno vreme za individualne obilaske i kupovinu  u selu. Po završetku ove posete povratak na Predov krst, večera, noćenje.

ČETVRTI DAN – Nakon doručka polazak prema Mokroj Gori, obilazak Drvengrada, etno sela Emira Kusturice. U 10.30h vožnja Ćirom sa glavne železničke stanice. Nakon vožnje mogućnost nastavka programa prema Višegradu i NP Sutjeska u Bosni i Hercegovini ili transfer na aerodrom prema redu letenja. Kraj programa.

 Cena: na upit u zavisnosti od broja osoba

Aranžman obuhvata:

-transfere prema programu,

-3 polupansiona u hotelu 3* na Tari (doručak, večera – švedski sto)

-boravišnu taksu,

-usluge vodiča,

-pešačku turu drugog dana,

-ručak na Predovom krstu,

-posmatranje medveda (multimedijalna prezentacija o zaštiti medveda u NP Tara, terenska vozila, usluge vodiča NP Tara),

-ručak na obali Zlatarskog jezera,

-vožnju čamcima na Uvcu,

-ulaznice za pećinu na Uvcu,

-vožnju Ćirom,

-ulaznice za Drvengrad,

-organizaciju programa.

Aranžman ne obuhvata:

-individualne troškove,

-ostale nepomenute usluge.

Način plaćanja: 30% prilikom rezervacije, ostatak 10 dana pre dolaska.

Napomena:

– Minimalan broj za realizaciju programa 2-6 pax.

– Mogućnost prilagođavanja programa u zavisnosti od vremena i pravca dolaska / odlaska.

 Organizator programa “Čiča Gliša“d.o.o. Bajina Bašta – T.A Taratours, ul.Svetosavska br.80 – Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.god. Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić