• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Rafting Drinom – Šarganska osmica – Višegrad

U stara vremena imala je ime Drinos, a narod joj je dao imena Zelenika i Zelenka (po zelenoj boji vode). Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najveću kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60km. Nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja u Crnoj Gori na 433 m.n.v i ukupne dužine toka 345,9 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije.

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom, a puštena je u saobraćaj 02.02.1925.godine.Visinska razlika od 300m od Mokre Gore do Šargana i udaljenosti od 3,5 km rešene su na jedinstven i jedini mogući način – neobičnom pružnom petljom u vidu broja 8. Ova izuzetna pruga duga je 13,5 km. Na pruzi je izgrađeno 22 tunela (najduži ispod Šargana i nosi naziv Aleksandar I), 5 mostova (od kojih je najduži 44,30 m na reci Kamešini) i vijadukata.

Na desnoj, a delom i levoj obali Drine, s obe strane Rzava, koji se tu uliva u Drinu, prostire se grad Višegrad. Najveću atrakciju ovog grada predstavlja most preko Drine, koji je Mehmed-paša Sokolović podigao 1571.godine. Kao što se Mehmed – paša Sokolović podizanjem kamenog mosta na Drini odužio svom zavičaju,tako se i nobelovac Ivo Andrić poznatim romanom „ Na Drini Ćuprija“, na najbolji način odužio gradu svog detinjstva – Višegradu. Od 2014. godine u Višegradu otvoren je Andrićgrad tj. Kamengrad, vrsta etno-sela, koji se nalazi na samom ušću reke Rzav u Drinu, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica. Grad je izgrađen od kamena i u njemu se nalaze gradsko pozorište, moderni bioskop, gradska uprava, akademija lijepih umjetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, hoteli, trgovi, crkva, stari han, dućani i spomen kuća Ive Andrića.

Regatasarganvisegrad_most

Program:

1.DAN – Dolazak u Bajinu Baštu oko 12 h. Doček od strane vodiča na ulasku u grad kod kućice na steni. Kratka pauza za fotografisanje i za kafu. Potom sledi odlazak do manastira Rača (13.vek, zadužbina Kralja Dragutina), poseta manastiru. Nakon ove posete sledi nastavak puta prema Perućcu, obilazak reke Vrelo ili reke Godina kako je još zovu jer je reka duga 365 m koliko godina ima dana. Zatim ukrcavanje u čamac, spsut niz reku Drinu od brane hidroelektrane do kućice na steni. Nakon završetka spusta, odlazak u hotel “Omorika” na Tari, smeštaj, večera, noćenje.

2.DAN – Nakon doručka polazak u Mokru Goru. Poseta železničkoj stanici (najatraktivnijoj pruzi uskog koloseka u Evropi – železnička stanica iz 1925.godine), vožnja Ćirom sa glavne železničke stanice. Po završetku vožnje sledi poseta Drvengradu – etno selu Emira Kusturice smeštenom na brdu Mećavnik. Po završetku ovih obilazaka polazak prema Višegradu, obilazak starog mosta i Andrićgrada. Potom sledi povratak u Srbiju, odlazak u hotel, slobodno vreme za sadržaje hotela, večera, noćenje.

3. DAN – Nakon doručka odjava iz hotela. Obilazak planine Tare: obilazak jezera Zaovina, Mitrovca, vidikovca Banjska stena. Potom sledi spuštanje prema Perućcu i povratak preko Bajine Bašte. Kraj programa.

Cena: na upit u zavisnosti od broja osoba

Aranžman obuhvata:
– 2 PP u hotelu Omorika *** na Tari (doručak, večera – švedski sto)
– boravišnu taksu i osiguranje u hotelu
– čamac za rafting sa skiperom
– ulaznice za Drvengrad
– vožnju Ćirom
– vodiča
– organizaciju programa

Aranžman ne obuhvata:
– individualne troškove
– prevoz

Način plaćanja: 30% prilikom rezervacije, ostatak 10 dana pre dolaska.

Organizator programa preduzeće“Čiča Gliša“d.o.o – T.A Taratours
ul.Svetosavska br.80 Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.godine
Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours 

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić