• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Tara – Mokra Gora – Višegrad

Banjska stenaŠarganska osmicaVišegrad

Planina Tara je od 13.jula 1981.god. nacinalni park. On pokriva površinu od 19200 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom, a puštena je u saobraćaj 02.02.1925.godine.Visinska razlika od 300m od Mokre Gore do Šargana i udaljenosti od 3,5 km rešene su na jedinstven i jedini mogući način – neobičnom pružnom petljom u vidu broja 8. Ova izuzetna pruga duga je 13,5 km. Na pruzi je izgrađeno 22 tunela (najduži ispod Šargana i nosi naziv Aleksandar I), 5 mostova (od kojih je najduži 44,30 m na reci Kamešini) i vijadukata.

Na desnoj, a delom i levoj obali Drine, s obe strane Rzava, koji se tu uliva u Drinu, prostire se grad Višegrad. Najveću atrakciju ovog grada predstavlja most preko Drine, koji je Mehmed-paša Sokolović podigao 1571.godine. Kao što se Mehmed – paša Sokolović podizanjem kamenog mosta na Drini odužio svom zavičaju,tako se i nobelovac Ivo Andrić poznatim romanom „ Na Drini Ćuprija“, na najbolji način odužio gradu svog detinjstva – Višegradu.Od 2014. godine u Višegradu otvoren je Andrićgrad tj. Kamengrad, vrsta etno-sela, koji se nalazi na samom ušću reke Rzav u Drinu, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica. Grad je izgrađen od kamena i u njemu se nalaze gradsko pozorište, moderni bioskop, gradska uprava, akademija lijepih umjetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, hoteli, trgovi, crkva, stari han, dućani i spomen kuća Ive Andrića.

Jezero SpajiciDrvengradAndricgrad

Program:

1. DAN – Doček putnika na aerodromu. Panoramsko razgledanje Beograda. Slobodno vreme za ručak. Potom transfer na planinu Taru. Smeštaj u hotel, večera, noćenje.

2. DAN – Nakon doručka odlazak do manastira Rača (13.vek, zadužbina Kralja Dragutina). Zatim polazak prema Perućcu, obilazak reke Vrelo ili reke Godina kako je još zovu jer je reka duga  365 m koliko godina ima dana. Nastavak programa obilaskom Nacionalnog Parka Tara, vidikovca Banjska stena, jezera Zaovine, mesta gde je Pančić pronašao Omoriku. Ručak na Mitrovcu. Po završetku ovih obilazaka nastavak puta do hotela. Slobodno vreme, večera, noćenje.

3. DAN – Nakon doručka u dogovoreno vreme putovanje do Jagoštice preko Perućca.
Trekking tura: Raskrsnica za Jagošticu – Čehova kuća – Smiljevac – vidikovac Drlije – vidikovac Bilješka stena – Raskrsnica za Jagošticu (Tura se moze podvesti pod lake do srednje teske planinarske ture. Ukupna dužina trekkkinga je 11km, sa kumulativnim usponom od 600m. Prvi deo ture je šumskim putem za Jagošticu do Čehove kuće odakle se skreće na uspon ka vrhu Smiljevac, odatle se nastavlja kroz prelepu listopadnu šumu do nekoliko manjih vidikovaca i do prelepog vidikovca na Drlijama koji gleda na Dolove i kanjon Drine. Na vidikovcu se nalazi i mala lugarnica kao baza za hvatanje divokoza koje se premeštaju u Istočnu Srbiju. U neposrednoj blizini je i nekoliko stabala Pančićeve omorike. Odatle se ponovo izlazi na kolski put i posle 2,5km stiže do uređenog vidikovca Bilješka stena. Odatle se kolskim putem vraća na početni tačku.)
Po završetku trekkinga ručak na Predovom Krstu. Potom povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje.

4. DAN – Posle doručka do 08.00 h polazak prema Mokroj Gori, obilazak  Drvengrada, etno sela Emira Kusturice. Potom u 10.30h vožnja Ćirom sa glavne železničke stanice. Nakon vožnje oko 13.00h polazak prema Višegradu, obilazak starog mosta i Andrićgrada.  Potom sledi povratak u Srbiju, odlazak u hotel, slobodno vreme za sadržaje hotela, večera, noćenje.

5. DAN – Nakon doručka odjava iz hotela. Putovanje prema Zlakusi, obilazak sela grnčarije. Potom sledi nastavak puta prema Topoli i Oplencu, obilazak Karađorđevog grada. Oplenac je park muzej u okviru koga se nalaze crkva sv. Đorđa, letnjikovac кralja Petra, vila kralja Aleksandra, vila kraljice Marije, hotel Karađorđe, kompleks bazena, teniskih terena. Po završetku transfer do aerodroma „Nikola Tesla“ prema redu letenja. Kraj programa.

Cena: na upit u zavisnosti od broja osoba

Aranžman obuhvata:
-transfere prema programu od/do aerodroma
-usluge vodiča
-4 polupansiona u hotelu
-ručak na Mitrovcu
-ručak na Predovom krstu
-usluge vodiča za trekking 3. dana
-kartu za vožnju Ćirom
-ulaznicu za Drvengrad
-ulaznicu za Zlakusu
-ulaznicu za Karađorđev grad
-organizaciju prgrama

Aranžman ne obuhvata:
– individualne troškove
– prevoz

Način plaćanja: 30% prilikom rezervacije, ostatak 10 dana pre dolaska.

Organizator programa preduzeće“Čiča Gliša“d.o.o – T.A Taratours
ul.Svetosavska br.80 Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.godine
Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić