• Brod "GRIZZLY", kanjon reke Drine...

Beograd – Tara – Uvac – Višegrad

PobednikJezero SpajićiPerućac

Planina Tara je od 13.jula 1981.god. nacinalni park. On pokriva površinu od 19200 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom, a puštena je u saobraćaj 02.02.1925.godine.Visinska razlika od 300m od Mokre Gore do Šargana i udaljenosti od 3,5 km rešene su na jedinstven i jedini mogući način – neobičnom pružnom petljom u vidu broja 8. Ova izuzetna pruga duga je 13,5 km. Na pruzi je izgrađeno 22 tunela (najduži ispod Šargana i nosi naziv Aleksandar I), 5 mostova (od kojih je najduži 44,30 m na reci Kamešini) i vijadukata.

Specijalni rezervat prirode “Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije, uklješten između masiva planina Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Specijalni rezervat prirode “Uvac“ izdvaja prisustvo 104 vrste ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

AndricgradUvacMecavnik

Program
1. DAN – Doček putnika na aerodromu. Panoramsko razgledanje Beograda. Transfer do hotela, slobodno vreme do večere. Večera u nekom od restorana u Skadarliji. Povratak u hotel, noćenje.

2. DAN – Doručak. Obilazak Beograda uz pratnju vodiča (Knez Mihailova ulica, Kalemegdan…). U dogovoreno vreme polazak na Taru. Smeštaj u hotel, večera, noćenje.

3. DAN – Nakon doručka treking tura: Raskrsnica za Jagošticu – Čehova kuća – Smiljevac – vidikovac Drlije – vidikovac Bilješka stena – Raskrsnica za Jagošticu (Tura se moze podvesti pod lake do srednje teske planinarske ture. Ukupna dužina trekkkinga je 11km, sa kumulativnim usponom od 600m. Prvi deo ture je šumskim putem za Jagošticu do Čehove kuće odakle se skreće na uspon ka vrhu Smiljevac, odatle se nastavlja kroz prelepu listopadnu šumu do nekoliko manjih vidikovaca i do prelepog vidikovca na Drlijama koji gleda na Dolove i kanjon Drine. Na vidikovcu se nalazi i mala lugarnica kao baza za hvatanje divokoza koje se premeštaju u Istočnu Srbiju. U neposrednoj blizini je i nekoliko stabala Pančićeve omorike. Odatle se ponovo izlazi na kolski put i posle 2,5km stiže do uređenog vidikovca Bilješka stena. Odatle se kolskim putem vraća na početni tačku.).
Po završetku trekkinga ručak na Predovom Krstu. Potom povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje.

4. DAN – Nakon doručka odlazak do manastira Rača (13.vek, zadužbina Kralja Dragutina). Zatim polazak prema Perućcu, obilazak reke Vrelo ili reke Godina kako je još zovu jer je reka duga  365 m koliko godina ima dana. Nastavak programa obilaskom Nacionalnog Parka Tara, vidikovca Banjska stena, Tepih livade, Crvenog potoka, jezera Zaovine, mesta gde je Pančić pronašao Omoriku. Ručak na Mitrovcu. Slobodno vreme. Potom sledi povratak u hotel. Slobodno vreme, večera, noćenje.

5. DAN – Posle doručka do 08.00h polazak prema Mokroj Gori. U 10.30h vožnja Ćirom sa glavne železničke stanice. Nakon vožnje obilazak  Drvengrada, etno sela Emira Kusturice. Slobodno vreme za ručak. Zatim polazak prema Višegradu, obilazak starog mosta i Andrićgrada. Potom sledi povratak u Srbiju, odlazak u hotel, slobodno vreme za sadržaje hotela, večera, noćenje.

6. DAN – Nakon doručka oko 08.00h polazak prema specijalnom rezervatu Uvac, vožnja katamaranom, obilazak pećine. Ručak na obali Kokinog jezera. Nastavak puta prema Zlatiboru, pešački obilazak užeg centra Zlatibora sa vodičem, slobodno vreme. Povratak u hotel, večera, noćenje.

7. DAN – Nakon doručka u dogovoreno vreme odlazak u Perućac. Ukrcavanje u čamce, spust niz reku od Perućca do kućice na steni. Ručak u restoranu na obali reke Drine. Nakon ručka odlazak na degustaciju BB klekovače. Slobodno vreme u Bajinoj Bašti za individulane aktivnosti. Povratak u hotel, večera, noćenje.

8. DAN – Nako doručka, odjava iz hotela. Transfer do aerodrama „Nikola Tesla“ prema redu letenja. Kraj programa.

CENA: na upit, u zavisnosti od broja osoba

Aranžman obuhvata:
– prevoz prema programu
– 1ND u hotelu 3* u Beogradu
– večera u restoranu u Beogradu
– 6 PP u hotelu 3* na Tari
– vodič za trekking turu
– ručkovi 3, 4, 6 i 7. dana
– boravišnu taksu i osiguranje
– ulaznice za Drvengrad na Mećavniku
– vožnju Ćirom
-vožnja katamaranom na Uvcu
-ulaznicu za Uvac
– vodiča
– organizaciju programa

Aranžman ne obuhvata:
-individualne troškove

Način plaćanja: 30% prilikom rezervacije, ostatak 10 dana pre dolaska ili u gotovom na licu mesta.

Organizator programa preduzeće“Čiča Gliša“d.o.o – T.A Taratours
ul.Svetosavska br.80 Bajina Bašta, sa licencom OTP 242 od 12.02.2010.godine
Važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije Taratours

Podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Copyright 2006-2016 © Turistička agencija Taratours. Napravio Zoran Marić