Avanturistička tura Tara

Departure Date

Daily

Duration

8 dana

Views

6914

Šta program obuhvata?

smeštaj u hotelu na bazi 7 polupansiona
6 ručkova na različitim lokacijama tokom ture
lokalnog vodiča svakog dana tokom trajanja ture
čas jahanja na ergeli konja na Kaluđerskim Barama
transfere prema programu
ulaznicu za Drvengrad
najam planinskih bicikala i vodič
vožnju čamcem jezerom Zaovine
boravišnu taksu i osiguranje
kartu za vožnju Šarganskom osmicom
rafting rekom Drinom
organizacione troškove

PROGRAM:

PRVI DAN

Transfer sa aerodroma „Nikola Tesla“ – Beograd na planinu Taru, smeštaj u hotel, večera, noćenje

Tara je od 13. jula 1981. godine nacinalni park. On pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200 m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.
DRUGI DAN

Doručak, trekking tura, ručak, povratak u hotel, večera, noćenje

Trekking tura: Kaluđerske Bare – vidikovac Crnjeskovo – manastir Rača. Dužina maršrute: oko 15 km. Obilazak znamenitosti tog dana: Manastirski Stanovi (crkva sa manastirskim konakom), vidikovac Crnjeskovo, vrelo i vodopad Lađevac, arheološki lokalitet Skit Svetog Đorđa, prirodni raritet Bukva kapija, srednjevekovni manastir Rača.
TREĆI DAN

Doručak, trekking tura, jahanje, ručak, povratak u hotel, večera, noćenje

Trekking tura: Kaluđerske Bare – Jarevac – Kaluđerske Bare (dužina maršrute: oko 12 km).
Jahanje: ergela konja na Kaluđerskim Barama (trajanje: oko 1h).
Obilazak znamenitosti tog dana: Atraktivna dolina rečice Jarevac, Borovo Brdo (lokalitet retkog belog bora), spomenik borcima iz II Svetskog rata, ergela konja i konjički klub.
ČETVRTI DAN

Doručak, odlazak u Mokru Goru, vožnja Šarganskom osmicom

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine. Kao što je predvideo prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna, pruga je izgrađena, a potom zaboravljena. Ljudi su se ponovo setili pruge i obnovili je, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja. Naime, deo ove pruge od Šargana do Mokre Gore je otrgnut od zaborava i sada njime ponovo odjekuje klaparanje vagona. Putujući čuvenom rutom u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već prošao, a kuda tek treba da prođe.
...

Obilazak Drvengrada, ručak, povratak u hotel, večera, noćenje

Drvengrad je etno selo urbane forme i strukture. Nalazi se na mokrogorskom brdu Mećavnik, a napravljen je prema viziji filmskog režisera Emira Kusturice. Sastoji se od drvenih kuća, uglavnom brvnara koje su zadržale svoju autentičnost. U selu se nalaze restorani, prodavnice suvenira, bioskop, nacionalni restoran, prodavnica u kojoj se prodaju rezbareni predmeti i mnogi drugi sadržaji.
PETI DAN

Doručak, mountain biking, ručak, trekking, vožnja čamcem jezerom Zaovine, povratak u hotel, večera, noćenje

Mountain bike tura: Kaluđerske Bare – Dobro Polje – Mitrovac (dužina maršrute: oko 16 km).
Trekking tura : Mitrovac – Crveni Potok – zaliv Jelisavčići (dužina maršrute: oko 7 km).
Vožnja čamcem planinskim jezerom Zaovine: zaliv Jelisavčići – Brana Lazići (trajanje: oko 1,5 h).
Obilazak znamenitosti tog dana: rezervat prirode i Pančićeve omorike „Crveni potok“ – izuzetna sastojina endemitne vrste Pančićeve omorike na tresetnoj podlozi koja potiče još iz ledenog doba, planinsko jezero Zaovine i neki od najatraktivnijih zaliva ovog jezera, brdo Kik – mesto na kome je u XIX veku Josif Pančić prvi put pronašao omoriku.
ŠESTI DAN

Doručak, mountain biking

Mountain bike tura: Mitrovac – Sedaljka – Perućac (dužina maršrute: oko 30 km) – teren je ravan ili nizbrdo tako da ne predstavlja problem ni vozačima sa slabijom kondicijom.
Obilazak znamenitosti tog dana: Vidikovac „Banjska Stena“, hranilište mrkog medveda, crkva u Rastištu, živopisni kanjon reke Dervente, reka Vrelo (najkraća reka na svetu, duga svega 365 metara koja se završava ogromnim vodopadom u reci Drini, izuzetno bogata pastrmkom i lipljanom i predstavlja atraktivnu lokaciju za mušičarenje, vodopad Vrelo, reka Drina, ostaci nekropole iz doba Rimskog Carstva.
...

Dolazak u Perućac, ručak, rafting, povratak u hotel, večera, noćenje

Ukcavanje je neposredno ispod brane HE Bajina Bašta, plovi se najatraktivnijim delom Drine ispod vodopada rečice Vrelo preko nekoliko lakših bukova. Plovidba spada u rekreativni rafting uz lep prizor za fotografisanje. Trajanje plovidbe je 2-3 sata, u zavisnosti od vodostaja reke.
Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najveću kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60km. Nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja u Crnoj Gori na 433 m.n.v i ukupne dužine toka 345,9 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije...
SEDMI DAN

Doručak, mountain biking i trekking tura, ručak, povratak u hotel, večera, noćenje

Kombinacija mountain bike i trekking ture: Karaklije – Veliki Stolac (1671 mnv) – Dikava – vidikovac Janjač – Karaklije (dužina maršrute: oko 25 km). Tura predstavlja kombinaciju vožnje bicikla i pešačenja, koji se smenjuju tokom cele ture.
Obilazak znamenitosti tog dana: Najviši vrh planine Tare „Veliki Stolac“ (nadmorska visina: 1671 m), impozantni vidikovac „Janjač“.
OSMI DAN

Doručak, transfer na aerodrom, kraj programa

Hvala Vam što ste bili naši gosti i nadamo se da ste uživali. Vidimo se opet nekom prilikom. Do tada nam pišite na office@taratours.rs i prenesite nam Vaše utiske.

NAPOMENA: Minimum za realizaciju programa je 20 osoba

Galerija fotografija