Beograd - Tara - Mokra Gora - Višegrad - Uvac - Zlatibor

Departure Date

Daily

Duration

8 dana

Views

7902

Šta program obuhvata?

prevoz prema programu
1ND u hotelu 3* u Beogradu
večera u restoranu u Beogradu
6 PP u hotelu 3* na Tari
vodič za trekking turu
ručkovi 3, 4, 6 i 7. dana
boravišnu taksu i osiguranje
ulaznice za Drvengrad na Mećavniku
vožnju Ćirom
vožnja katamaranom na Uvcu
ulaznicu za Uvac
vodiča
organizaciju programa

PROGRAM:

PRVI DAN

Doček putnika na aerodromu Nikola Tesla, panoramsko razgledanje Beograda. Transfer do hotela, smeštaj, večera u Skadarliji, noćenje.

Beograd je glavni grad Srbije sa oko 1.7 miliona stanovnika. On je središte srpske administracije, kulture, ekonomije, saobraćaja, religije i sporta. To je jedan od najstarijih evropskih gradova i još od davnina je bio važna raskrsnica puteva između istočne i zapadne Evrope. Grad leži na dva međunarodna vodena toka, na ušću reka Save i Dunava.
DRUGI DAN

Doručak, obilazak Beograda, transfer do Tare, smeštaj, večera, noćenje

Najznačajnije obeležje Beograda je Kalemegdan, najveći beogradski park i istovremeno najznačajniji kulturno – istorijski kompleks u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Na Kalemegdan se nadovezuje i Knez Mihailova ulica – pešačka zona i trgovački centar, zakonom zaštićena kao jedano od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina XIX veka.
TREĆI DAN

Doručak, polazak do Jagoštice preko Perućca, trekking tura, ručak

Trekking tura: Raskrsnica za Jagošticu – Čehova kuća – Smiljevac – vidikovac Drlije – vidikovac Bilješka stena – Raskrsnica za Jagošticu (Tura se moze podvesti pod lake do srednje teske planinarske ture. Ukupna dužina trekkkinga je 11km, sa kumulativnim usponom od 600m. Prvi deo ture je šumskim putem za Jagošticu do Čehove kuće odakle se skreće na uspon ka vrhu Smiljevac, odatle se nastavlja kroz prelepu listopadnu šumu do nekoliko manjih vidikovaca i do prelepog vidikovca na Drlijama koji gleda na Dolove i kanjon Drine.
...

Na vidikovcu se nalazi i mala lugarnica kao baza za hvatanje divokoza koje se premeštaju u Istočnu Srbiju. U neposrednoj blizini je i nekoliko stabala Pančićeve omorike. Odatle se ponovo izlazi na kolski put i posle 2,5km stiže do uređenog vidikovca Bilješka stena. Odatle se kolskim putem vraća na početni tačku.)

Povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje
ČETVRTI DAN

Doručak, poseta manastiru Rača

Manastir Rača se nalazi pored rečice Rače, u neposrednoj blizini Bajine Bašte. Ovaj srednjovekovni manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Za vreme turske vladavine manastir je bio jedan od najznačajnijih kulturnih centara srpskog naroda, čuven po Račanskoj prepisivačkoj školi. Prepisivačka škola nije bila smeštena u samom manastiru već oko 2 km hoda uz rečicu Raču na vrelu Lađevac, nepristupačnom mestu, koje je omogućavalo tajno prepisivanje srpskih knjiga. U Rači je za vreme Drugog svetskog rata čuvano Miroslavljevo jevanđelje, najveći i najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka. Sačuvan je od spaljivanja ispod kamenih ploča u oltaru manastira.
...

Odlazak u Perućac, obilazak rečice Vrelo

Perućac je privlačno turističko naselje na desnoj obali reke Drine. Iz masiva planine Tare izvire rečica "Vrelo" koja gradi veliki i izuzetno lep vodopad, koji se survava u reku Drinu. Tok ove rečice je veoma kratak, ali je veoma bogat vodom. U narodu poznata i kao "reka godina“, jer je dužina njenog toka od izvora do ušća u reku Drinu duga 365m.
...

Obilazak NP Tara – Mitrovca, vidikovca Banjska stena, jezera Zaovine, ručak

Tara je od 13.jula 1981. godine nacinalni park. On pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200 m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Povratak u hotel, večera, noćenje
PETI DAN

Doručak u hotelu, odlazak u Mokru Goru, poseta Drvengradu

Drvengrad je etno selo urbane forme i strukture. Nalazi se na mokrogorskom brdu Mećavnik, a napravljen je prema viziji filmskog režisera Emira Kusturice. Sastoji se od drvenih kuća, uglavnom brvnara koje su zadržale svoju autentičnost. U selu se nalaze restorani, prodavnice suvenira, bioskop, nacionalni restoran, prodavnica u kojoj se prodaju rezbareni predmeti i mnogi drugi sadržaji.
...

Vožnja Šarganskom osmicom

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine. Kao što je predvideo prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna, pruga je izgrađena, a potom zaboravljena. Ljudi su se ponovo setili pruge i obnovili je, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja. Naime, deo ove pruge od Šargana do Mokre Gore je otrgnut od zaborava i sada njime ponovo odjekuje klaparanje vagona. Putujući čuvenom rutom u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već prošao, a kuda tek treba da prođe.
...

Polazak za Višegrad, obilazak mosta Mehmed Paše Sokolovića i Andrićgrada

Na desnoj, a delom i levoj obali Drine, s obe strane Rzava, koji se tu uliva u Drinu, na istoku Bosne i Hercegovine, prostire se grad Višegrad. Najveću atrakciju ovog grada predstavlja most preko Drine, koji je Mehmed-paša Sokolović podigao 1571. godine, a koji je u svom romanu Na Drini ćuprija opisao Ivo Andrić za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Od 2014. godine za posetioce je otvoren Andrićgrad, turistički kompleks, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, a koji je inspirisan delima i likovima Ive Andrića. Grad je izgrađen od kamena i predstavlja mešavinu epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

Povratak u hotel, večera, noćenje
ŠESTI DAN

Doručak, odlazak na Uvac, vožnja čamcem, obilazak pećine, ručak

Specijalni rezervat prirode “Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Centralni deo njegove teritorije čini kanjonska dolina reke Uvac sa dolinama njenih pritoka. Posebna vrednost kanjonskih delova doline predstavljaju meandri, čiji rtovi dostižu visinu i do 100 metara. Rezervat je dom za 104 vrste ptica, a najveća atrakcija je beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara impozantne veličine i raspona krila do 3 metra.
...

Odlazak na Zlatibor, obilazak, slobodno vreme

Zlatibor se nalazi na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 230km, a od Užica 25km. Iznad Zlatibora se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti, a posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti. Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima kao što su sportski tereni, sportska hala, otvoreni i zatvoreni bazeni, spa-centri, ski-liftovi i ski-staze na Torniku i Obudojevici, kao i sistem za veštačko osnežavanje i žičara šestosed na Torniku… U toku godine organizuje se bogat kulturni program, kao i brojni izleti do okolnih destinacija.

Povratak u hotel, večera, noćenje
SEDMI DAN

Doručak, odlazak u Perućac, ukrcavanje u čamce, spust niz Drinu, ručak

Ukcavanje je neposredno ispod brane HE Bajina Bašta, plovi se najatraktivnijim delom Drine ispod vodopada rečice Vrelo preko nekoliko lakših bukova. Plovidba spada u rekreativni rafting uz lep prizor za fotografisanje. Trajanje plovidbe je 2-3 sata, u zavisnosti od vodostaja reke.

Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najveću kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60km. Nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja u Crnoj Gori na 433 m.n.v i ukupne dužine toka 345,9 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije...
...

Degustacija BB klekovače, slobodno vreme u Bajinoj Bašti, povratak u hotel, večera, noćenje

Rakija klekovača se proizvodi od najkvalitetnijih sorti šljiva po tradicionalnom tehnološkom postupku, uz dodatak odabranih plodova (bobica) kleke. Spoj dugogodišnje tradicije i iskustva u pravljenju ove rakije, kao i primena najnovijih tehnoloških dostignuća i naučnih saznanja u oblasti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, daju jedinstven pečat i prepoznatljivost ovim proizvodima.
OSMI DAN

Doručak, transfer do aerodroma „Nikola Tesla“, kraj programa

NAPOMENA:

Program se organizuje isključivo za zatvorene grupe od minimum 30 putnika.

Galerija fotografija