Beograd - Zapadna Srbija

Departure Date

Daily

Duration

5 dana

Views

1962

Šta program obuhvata?

transfere prema programu od/do aerodroma
usluge vodiča
4 polupansiona u hotelu
ručak na Mitrovcu
usluge vodiča za trekking 3. dana
ručak na Predovom krstu
kartu za vožnju Ćirom
ulaznicu za Drvengrad
ulaznicu za Zlakusu
ulaznicu za Karađorđev grad
organizaciju programa

PROGRAM:

PRVI DAN

Doček putnika na aerodromu Nikola Tesla, panoramsko razgledanje Beograda

Beograd je glavni grad Srbije sa oko 1.7 miliona stanovnika. On je središte srpske administracije, kulture, ekonomije, saobraćaja, religije i sporta. To je jedan od najstarijih evropskih gradova i još od davnina je bio važna raskrsnica puteva između istočne i zapadne Evrope. Grad leži na dva međunarodna vodena toka, na ušću reka Save i Dunava. Najznačajnije obeležje Beograda je Kalemegdan, najveći beogradski park i istovremeno najznačajniji kulturno – istorijski kompleks u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Na Kalemegdan se nadovezuje i Knez Mihailova ulica – pešačka zona i trgovački centar, zakonom zaštićena kao jedano od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina XIX veka.

Transfer na planinu Taru, smeštaj u hotel, večera, noćenje
DRUGI DAN

Doručak, poseta manastiru Rača

Manastir Rača se nalazi pored rečice Rače, u neposrednoj blizini Bajine Bašte. Ovaj srednjovekovni manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Za vreme turske vladavine manastir je bio jedan od najznačajnijih kulturnih centara srpskog naroda, čuven po Račanskoj prepisivačkoj školi. Prepisivačka škola nije bila smeštena u samom manastiru već oko 2 km hoda uz rečicu Raču na vrelu Lađevac, nepristupačnom mestu, koje je omogućavalo tajno prepisivanje srpskih knjiga. U Rači je za vreme Drugog svetskog rata čuvano Miroslavljevo jevanđelje, najveći i najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka. Sačuvan je od spaljivanja ispod kamenih ploča u oltaru manastira.
...

Odlazak u Perućac, obilazak rečice Vrelo

Perućac je privlačno turističko naselje na desnoj obali reke Drine. Iz masiva planine Tare izvire rečica "Vrelo" koja gradi veliki i izuzetno lep vodopad, koji se survava u reku Drinu. Tok ove rečice je veoma kratak, ali je veoma bogat vodom. U narodu poznata i kao "reka godina“, jer je dužina njenog toka od izvora do ušća u reku Drinu duga 365m.
...

Obilazak NP Tara – Mitrovca, vidikovca Banjska stena, jezera Zaovine, ručak

Tara je od 13.jula 1981. godine nacinalni park. On pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200 m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

Povratak u hotel, večera, noćenje
TREĆI DAN

Doručak, polazak do Jagoštice preko Perućca, trekking tura, ručak

Trekking tura: Raskrsnica za Jagošticu – Čehova kuća – Smiljevac – vidikovac Drlije – vidikovac Bilješka stena – Raskrsnica za Jagošticu (Tura se moze podvesti pod lake do srednje teske planinarske ture. Ukupna dužina trekkkinga je 11km, sa kumulativnim usponom od 600m. Prvi deo ture je šumskim putem za Jagošticu do Čehove kuće odakle se skreće na uspon ka vrhu Smiljevac, odatle se nastavlja kroz prelepu listopadnu šumu do nekoliko manjih vidikovaca i do prelepog vidikovca na Drlijama koji gleda na Dolove i kanjon Drine.
...

Na vidikovcu se nalazi i mala lugarnica kao baza za hvatanje divokoza koje se premeštaju u Istočnu Srbiju. U neposrednoj blizini je i nekoliko stabala Pančićeve omorike. Odatle se ponovo izlazi na kolski put i posle 2,5km stiže do uređenog vidikovca Bilješka stena. Odatle se kolskim putem vraća na početni tačku.)

Povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje
ČETVRTI DAN

Doručak u hotelu, odlazak u Mokru Goru, poseta Drvengradu

Drvengrad je etno selo urbane forme i strukture. Nalazi se na mokrogorskom brdu Mećavnik, a napravljen je prema viziji filmskog režisera Emira Kusturice. Sastoji se od drvenih kuća, uglavnom brvnara koje su zadržale svoju autentičnost. U selu se nalaze restorani, prodavnice suvenira, bioskop, nacionalni restoran, prodavnica u kojoj se prodaju rezbareni predmeti i mnogi drugi sadržaji.
...

Vožnja Šarganskom osmicom

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine. Kao što je predvideo prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna, pruga je izgrađena, a potom zaboravljena. Ljudi su se ponovo setili pruge i obnovili je, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja. Naime, deo ove pruge od Šargana do Mokre Gore je otrgnut od zaborava i sada njime ponovo odjekuje klaparanje vagona. Putujući čuvenom rutom u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već prošao, a kuda tek treba da prođe.
...

Polazak za Višegrad, obilazak mosta Mehmed Paše Sokolovića i Andrićgrada

Na desnoj, a delom i levoj obali Drine, s obe strane Rzava, koji se tu uliva u Drinu, na istoku Bosne i Hercegovine, prostire se grad Višegrad. Najveću atrakciju ovog grada predstavlja most preko Drine, koji je Mehmed-paša Sokolović podigao 1571. godine, a koji je u svom romanu Na Drini ćuprija opisao Ivo Andrić za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Od 2014. godine za posetioce je otvoren Andrićgrad, turistički kompleks, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, a koji je inspirisan delima i likovima Ive Andrića. Grad je izgrađen od kamena i predstavlja mešavinu epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

Povratak u hotel, večera, noćenje
PETI DAN

Doručak, odlazak u Zlakusu

Zlakusa se nalazi 11 km od grada Užica. Selo poznato po poštovanju tradicije i izradi grnčarije. Veliki broj porodica čuva ovaj stari zanat i proizvodi autentične zemljane posude. U selu se nalazi muzejsko domaćinstvo Terzića avlija, koje reprezentuje istoriju ovog kraja. Pored škole grčarije i proizvodnje, ovde je moguće videti i kupiti narodne nošnje iz Srbije.
...

Nastavak puta prema Topoli i Oplencu, obilazak Karađorđevog grada, transfer do aerodroma „Nikola Tesla“, kraj programa

Oplenac je park muzej u okviru koga se nalaze crkva sv. Đorđa, letnjikovac кralja Petra, vila kralja Aleksandra, vila kraljice Marije, hotel Karađorđe, kompleks bazena, teniskih terena. Crkva Svetog Đorđa na Oplencu predstavlja objekat autentične lepote i rafiniranog izgleda. Građena je kao hram i mauzolej vladarske porodice Karađorđević.

NAPOMENA:

Program se organizuje isključivo za zatvorene grupe od minimum 30 putnika.

Galerija fotografija