Rafting Drinom - Predov Krst - Kanjon Drine

Departure Date

Daily

Duration

3 dana

Views

5604

Šta program obuhvata?

smeštaj u hotelu na bazi 2 polupansiona
ručak u Perućcu
vožnju brodom kanjonom Drine
ručak na brodu
čamce za rafting Drinom
pojaseve za spasavanje
usluge skipera tokom spusta
usluge vodiča
organizaciju programa

PROGRAM:

PRVI DAN

Dolazak u Bajinu Baštu, smeštaj u hotel, večera, noćenje

Bajina Bašta je grad u kome danas živi 10-ak hiljada stanovnika u varoši i još 20-ak hiljada u okruženju po okolnim brdima. Najstariji deo čaršije, koji je sačuvan do danas potiče sa kraja 19. veka, gde su skladno postavljene prizemne kuće u niz. Vlasnici tih kuća su uglavnom bili sitni trgovci i zanatlije, koji su i činili većinsko stanovništvo tadašnje varoši.
DRUGI DAN

Doručak, poseta manastiru Rača

Manastir Rača se nalazi pored rečice Rače, u neposrednoj blizini Bajine Bašte. Ovaj srednjovekovni manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Za vreme turske vladavine manastir je bio jedan od najznačajnijih kulturnih centara srpskog naroda, čuven po Račanskoj prepisivačkoj školi. Prepisivačka škola nije bila smeštena u samom manastiru već oko 2 km hoda uz rečicu Raču na vrelu Lađevac, nepristupačnom mestu, koje je omogućavalo tajno prepisivanje srpskih knjiga. U Rači je za vreme Drugog svetskog rata čuvano Miroslavljevo jevanđelje, najveći i najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka. Sačuvan je od spaljivanja ispod kamenih ploča u oltaru manastira.
...

Obilazak NP Tara – Mitrovca, vidikovca Banjska stena, jezera Zaovine

Tara je od 13.jula 1981. godine nacinalni park. On pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200 m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.
...

Odlazak u Perućac, obilazak rečice Vrelo, ručak

Perućac je privlačno turističko naselje na desnoj obali reke Drine. Iz masiva planine Tare izvire rečica "Vrelo" koja gradi veliki i izuzetno lep vodopad, koji se survava u reku Drinu. Tok ove rečice je veoma kratak, ali je veoma bogat vodom. U narodu poznata i kao "reka godina“, jer je dužina njenog toka od izvora do ušća u reku Drinu duga 365m.
...

Ukrcavanje u čamce, spust niz Drinu

Ukcavanje je neposredno ispod brane HE Bajina Bašta, plovi se najatraktivnijim delom Drine ispod vodopada rečice Vrelo preko nekoliko lakših bukova. Plovidba spada u rekreativni rafting uz lep prizor za fotografisanje. Trajanje plovidbe je 2-3 sata, u zavisnosti od vodostaja reke.

Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najveću kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60km. Nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja u Crnoj Gori na 433 m.n.v i ukupne dužine toka 345,9 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije...
...

Iskrcavanje kod kućice na steni, povratak u hotel, večera, noćenje

Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte i jedno od najpoznatijih obeležja reke koja je kod Srba poznata i kao Zelenika. Na steni stoji još od 1969. godine, a nastala je kao potreba mladih plivača za udobnijim mestom za odmor od stene na kojoj su se do tada sunčali.

Po jednoj od narodnih priča, glavni „krivac“ za nastanak stene na sredini reke Drine je poznati srpski srednjovekovni junak Marko Kraljević. Želeći da pređe na drugu obalu Drine, a da mu njegov čuveni konj Šarac ne ukvasi noge, on je sa vidikovca Crvena stena bacio ogromnu stenu u centar reke kako bi Šarac mogao da preskoči na drugu obalu. Po pričama najboljih poznavalaca tajni ovog mesta, na steni se i dan danas mogu videti otisci Šarčevih kopita.
TREĆI DAN

Doručak, odlazak na Predov Krst, obilazak vidikovca Bilješka stena

Predov krst se nalazi na 1080 m nadmorske visine. Na tri kilometra od ovog lokaliteta nalazi se Stolac, prirodno stanište Pančićeve omorike, a na sedam kilometara i vidikovac Bilješkа stenа sa koga se 1000 m visoke litice spuštaju prema Drini. Sa ovog vidikovca spušta se predivan pogled na jezero Perućac, kanjon Drine, a naravno i na pojedinačkna stabla Pančićeve omorike...
...

Povratak na jezero Perućac, vožnja brodom kanjonom Drine, ručak na brodu, kraj programa

Kanjon Drine je jedan od najdubljih kanjona u svetu (na pojedinim mestima i do 1000 m). Već posle pola sata plovidbe ulazite u predeo koji krasi zelena boja vode i šumom obrasle litice koje spajaju vodu sa nebom. Trenuci provedeni u kanjonu su svakako, nesvakidašnji, nestvarni i neponovljivi…

NAPOMENA:

Program se organizuje isključivo za zatvorene grupe od minimum 30 putnika.

Galerija fotografija