Tara Classic

Departure Date

Daily

Duration

3 dana

Views

3390

Šta program obuhvata?

smeštaj u hotelu na bazi 2 polupansiona
ručak 2 dana
obaveznu boravišnu taksu i osiguranje
usluge vodiča tokom trajanja ture
krstarenje kanjonom jezera Perućac
spust čamcima niz reku Drinu
organizacione troškove

PROGRAM:

PRVI DAN

Dolazak na Taru, smeštaj u hotel, večera, noćenje

Tara je od 13.jula 1981. godine nacinalni park. On pokriva površinu od 24.991,82 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200 m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.
DRUGI DAN

Doručak, trekking tura

Trekking : Jarevac – vidikovac Crnjeskovo – Lađevac – Manastir Rača (10 km). Na relativno malom rastojanju obilaze se predeli izuzetne lepote: jezerce Jarevac, ergela konja „Dora“, crkva „Manastirski stanovi“, vidikovac Crnjeskovo sa pogledom na kanjon Rače, vodopad i vrelo Lađevac (sa konstantnom temperaturom vode od 18 °C tokom čitave godine), atraktivna pešačka staza sa brojnim drvenim mostićima i vodenicama potočarama, arheološki lokalitet Skit Svetog Đorđa, prirodni raritet „Bukva – kapija“, srednjevekovni manastir Rača.
...

Odlazak na jezero Perućac, vožnja brodom kanjonom Drine, ručak na brodu, povratak u hotel, večera, noćenje

Kanjon Drine je jedan od najdubljih kanjona u svetu (na pojedinim mestima i do 1000 m). Već posle pola sata plovidbe ulazite u predeo koji krasi zelena boja vode i šumom obrasle litice koje spajaju vodu sa nebom. Trenuci provedeni u kanjonu su svakako, nesvakidašnji, nestvarni i neponovljivi…
TREĆI DAN

Doručak, trekking tura

Trekking : rezervat „Crveni potok“ – Tepih livada (3 km) i Mitrovac – vidikovac Banjska Stena (4 km).
Rezervat „Crveni potok“ je jedino stanište Pančićeve omorike na tresetnoj podlozi u Evropi. Zbog močvarnog okruženja na kome se ova sastojina omorike nalazi, stvorena je podloga od treseta usled čega posetilac na celom području rezervata i „Tepih livade“ ima osećaj „lebdenja“ tokom kretanja.
Vidikovac Banjska stena je najveličanstvenije mesto na celoj Tari. Nestvarna panorama pruža se sa ovog vidikovca daleko u kanjon jezera Perućac i na hidroelektranu „Bajina Bašta“.
...

Odlazak u Perućac, obilazak rečice Vrelo, ručak

Perućac je privlačno turističko naselje na desnoj obali reke Drine. Iz masiva planine Tare izvire rečica "Vrelo" koja gradi veliki i izuzetno lep vodopad, koji se survava u reku Drinu. Tok ove rečice je veoma kratak, ali je veoma bogat vodom. U narodu poznata i kao "reka godina“, jer je dužina njenog toka od izvora do ušća u reku Drinu duga 365m.
...

Ukrcavanje u čamce, spust niz Drinu, kraj programa

Ukcavanje je neposredno ispod brane HE Bajina Bašta, plovi se najatraktivnijim delom Drine ispod vodopada rečice Vrelo preko nekoliko lakših bukova. Plovidba spada u rekreativni rafting uz lep prizor za fotografisanje. Trajanje plovidbe je 2-3 sata, u zavisnosti od vodostaja reke. Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najveću kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60km. Nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja u Crnoj Gori na 433 m.n.v i ukupne dužine toka 345,9 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije...

NAPOMENA:

  • Minimum za realizaciju programa je 40 osoba
  • Program se može izvoditi u periodu maj – oktobar (izuzev u slučaju izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova – važi za neke delove programa)

Galerija fotografija